Новини “Юридичної клініки”

  • – Реформування МВС шляхом впровадження Національної поліції;
  • – Соцмережі і закон;
  • – Що таке овербукінг і стоповер?
  • – Визнання шлюбу фіктивним;
  • – Судова практика;

Реформування МВС шляхом впровадження Національної поліції.

В літку 2015 року відбувся початок реформування структури Міністерства Внутрішніх Справ, а саме створення Національної поліції України. 02.07.2015 було прийнято Закон України «Про Національну поліцію», яка вже почала працювати в Києві, Львові, Одесі та Харкові. В чому же принципова відмінність старої міліції від нової поліції? Для цього ми проаналізували законодавство та визначили основні розбіжності.

original   Національна поліція України – це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.  Діяльність поліції спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ України. До основних завдань поліції належать:

1) забезпечення публічної безпеки і порядку;

2) охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави;

3) протидії злочинності;

4) надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

  До вирішальних факторів відмінності поліції від міліції належать:

    По-перше, відбір до поліції відбувається на конкурсній основі, для того щоб стати поліцейським, потрібно досягти 18 років, мати повну середню освіту та володіти українською мовою. Далі громадяни України, які виявили бажання вступити на службу в поліції, з метою визначення стану їхнього здоров’я зобов’язані пройти медичні обстеження, а також перевірку рівня фізичної підготовки, психофізіологічне обстеження, обстеження на предмет виявлення алкогольної, наркотичної та токсичної залежності і тестування на поліграфі. В міліції конкурсного відбору немає, а особи, які відповідають аналогічним вимогам, що проходять поліцейські, приймаються на службу на контрактній основі.

     По-друге, щодо обов’язків поліцейського, то їх стало декілька менше, ніж було передбачено у старому Законі, але з’явились нові повноваження, які більш спрямовані на превентивну та профілактичну діяльність, спрямовану на запобігання вчиненню правопорушень. Визначено менше процесуальних обов’язків, а більше повноважень, що забезпечують захист життя та здоров’я громадян, контроль дорожнього руху, а також здійснення інформаційно-аналітичного забезпечення.

     По-третє, поліцейські отримали чітко визначений перелік заходів які здійснюються для охорони прав і свобод людини, запобігання загрозам публічній безпеці і порядку або припинення їх порушення, до таких превентивних заходів, відповідно до ст. 31 ЗУ «Про Національну поліцію» належать:

1) перевірка документів особи;

2) опитування особи;

3) поверхнева перевірка і огляд;

4) зупинення транспортного засобу;

5) вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;

6) обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;

7) проникнення до житла чи іншого володіння особи;

8) перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;

9) застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

10) перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;

11) поліцейське піклування.

         Звісно, що під час проведення превентивних поліцейських заходів поліція зобов’язана повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи.

   Щодо застосування спеціальних засобів, то в ст. 45 ЗУ «Про Національну поліцію» дуже детально описано, який з спеціальних засобів в якому саме випадку дозволено використовувати. Права поліцейського у використанні вогнепальної зброї не змінились, але додані пункти, які визначають випадки, коли допускається застосування вогнепальної зброї без попередження.

   Щодо перехідних положень ЗУ «Про Національну поліцію», то загальною датою набрання чинності є 07.11.2015 року за винятком окремих положень та окрім Києва, Львова та Одеси, в яких Закон вже набрав чинності. В Харкові де-юре даний Закон ще в силу не вступив, але де-факто 26.09.2015 поліцейські прийняли присягу і вже забезпечують публічну безпеку та громадський порядок на благо міста і всіх харків’ян.

54462401Соцмережі і закон

Здрастуйте, подскажите пожалуйста, в социальной сети вконтакте увидела своё фото, которое используют другие лица. Понимаю, что в социальных сетях информация практически вся доступна каждому, но хотелось бы хотя бы узнать какая статья свидетельствует о незаконном использовании личной информации и фото.

 На сьогодні, мережі всесвітнього спілкування переповнюють не тільки Інтернет, а й збільшують кількість пов”язаних з цим питанням юридичних проблем.Питання використання Вашої фотографії має двосторонній характер.

   З одного боку, згідно з ст. 300 ЦК України фізична особа має право на індивідуальність.

  Відповідно до ст. 308 ЦК України фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи, а в разі її смерті – за згодою осіб, визначених частиною четвертою статті 303 цього Кодексу. Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, яка зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту її інтересів або інтересів інших осіб.

    З іншого боку, Ви розповсюджуєте власні фотографії у мережі і Ви знаєте ризик такого поширення власних даних. Кожен охочий може скопіювати фотографію, розміщену на сторінці, оскільки до неї відкритий доступ. Ставши членом мережі, Ви укладаєте:

1) публічний договір – договір, в якому одна сторона – підприємець взяла на себе обов’язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв’язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо), (ст. 633 ЦК України), тобто договір із власником сайту, умови якого встановлюються однаковими для всіх споживачів;

2) договір приєднання – договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. Таким чином,Ви погоджуєтеся із певними умовами і не можете висунути свої до адміністратора сайту (ст. 634 ЦК України).

    Отже, питання порушеного права в соцмережі має двобічний характер і залежить від наданих доказів, якщо справа розглядається у суді.

 
14857890Що таке овербукінг і стоповер?

Всім відомо, що авіакомпанії зазвичай продають квитків більше, ніж місць у салонах. Тобто це означає, що навіть коли квиток у вас на руках, то все одно існую ризик, що ви можете не відлетіти своїм рейсом. Що робити в таких випадках і як можна обернути ситуацію на свою користь?
Ті, хто регулярно приїжджає в аеропорт до закінчення реєстрації, мабуть , вже стикалися з овербукінгом, тобто вам відмовляли у посадці із-за того що всі місця в літаку зайняті. Постає питання як взагалі таке можливе, адже заздалегідь відомо, скільки квитків продано і скільки місць вміщає літак?
Овербукінг має свої причини:
1) технічна – це заміна борту в результаті яких-небудь неполадок. Наприклад, на рейс заявлений Airbus A321-200 на 169 місць, але по технічним причинам літак довелося замінити на Airbus A320-200 на 156 місць. Якщо всі місця в літаку були викуплені, то виходить, що 13 чоловік полетять іншим рейсом.
2)економічна.
Так як, рейси більшості авіакомпаній завантажені приблизно на 65-75%, не дивлячись на це, квитків продається значно більше. Це зумовлюється тим, що не всі пасажири, що купили квиток, полетять. Оскільки одні можуть запізнитися, інші передумають в останню мить.  Деякі тарифи передбачають анулювання квитка і зміну дати вильоту навіть в разі no-show(нез’явлення на рейс).
З якого моменту вважається no-show, залежить від авіакомпанії. В одних компаніях це запізнення на реєстрацію, в інших – на посадку або виліт літака.
Саме тому, щоб остаточно не увійти в мінус, ВСІ авіакомпанії використовують овербукинг.  Відсоток овербукинга на конкретному рейсі залежить від багатьох чинників: сезону, даних про статистику no-show на конкретному рейсі і так далі
Найчастіше зіткнутися з овербукингом можна в розпал туристичного сезону на популярних напрямах, відразу після свят, коли багато хто летить додому або, навпаки, на відпочинок.
Постає питання , що робити в даному випадку?
Є два варіанти розвитку подій:
Перший: якщо у вас був заброньований квиток в перший або бізнес клас, а вільні місця в економові ще залишилися, то ви полетите, але клас обслуговування вам знизять.  В цьому випадку ви маєте право на відшкодування вартості квитка, залежно від відстані перельоту:  (1500 км. і менш – 30% від вартості квитка; 1501 км. -3500 км., (окрім перельотів між країнами ЄС і заморськими територіями Франції) – 50% від вартості квитка; всі перельоти, що не потрапляють під пункти (1) і (2), – 75% від вартості квитка).
Другий: Вам відмовлять в посадці. По правилах співробітники авіакомпанії повинні запитати у останніх пасажирів, чи хоче хто-небудь поступитися вам своїм місцем в обмін на бонуси авіакомпанії.
В цьому випадку у вас три варіанти:
– не летіти і повернути повну вартість авіаквитка (навіть якщо тариф поверненню не підлягав) або ту частину квитка, якою ви не скористалися;
– полетіти найближчим рейсом іншої авіакомпанії у той самий пункт призначення або найближчий до нього;
– полетіти в іншу дату тією ж або іншою авіакомпанією.
Якщо ж все таки  ви вирішили летіти найближчим вільним рейсом, то авіакомпанія зобов’язана безкоштовно запропонувати вам:
безкоштовне харчування (або закуски) залежно від часу очікування наступного рейса;ü
поселення у готель;ü
транспорт між аеропортом та місцем тимчасового мешкання;ü
2 телефонних дзвінка, або факс, або електронну пошту.ü
Також у вас є право запросити від перевізника матеріальну компенсацію. Проте не дивлячись на все вище перераховане від овербукінга є певні плюси.
Як було зазначено вище, якщо у вашому класі обслуговування не залишилося місць, то вам його можуть знизити. Але, якщо квиток був придбаний в економ клас, а в бізнесі місця ще залишилися, то вас можуть пересадити в бізнес.
Стоповер – звичайна пересадка, яка триває більше ніж 24 години.
Тож для чого потрібний стоповер? Дехто використовує стоповер для ділових зустрічей, а хтось, щоб провідати родичів. В будь-якому випадку, стововер допоможе отримати незабутні враження від будь-якої подорожі. Все залежить від вашого вибору і тривалості подорожі.
Стоповери можуть бути різної тривалості, фактично  не встановлюється якогось обмеження в часі.
Але в дійсності, по-перше, нескінченний  стопове вам ніхто не дасть, а по-друге, за довгий стопове авіакомпаній попросять скоріш за все вас доплатити.
Щоб купити квиток зі стоповером необхідно шукати «складний маршрут».
Що стосується українського законодавства, то ст. 911 Цивільного кодексу України передбачає: пасажир має право зробити не більше однієї зупинки в дорозі з подовженням строку чинності проїзних документів( квитка) не більше ніж на 10 діб, а в разі хвороби – на весь час хвороби.

shlyubemВизнання шлюбу фіктивним

Згідно з ст. 40 СК України шлюб визнається недійсним за рішенням суду у разі його фіктивності.

   Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім’ї та набуття прав та обов’язків подружжя.

   Слід зазначити, що за цією підставою за рішенням суду шлюб обов’язково визнається недійсним.

   Причини реєстрації фіктивного шлюбу можуть бути різними, як правило, вони пояснюються та обумовлюються бажанням отримати певні права, підставою виникнення яких самостійно чи у складі інших юридичних фактів є шлюб, наприклад, отримання спадщини, житлової площі тощо

   Водночас слід мати на увазі, що відсутність наміру створити сім’ю у момент укладення шлюбу може бути цілком компенсовано його появою після реєстрації шлюбу, коли за всіма об’єктивними обставинами можна стверджувати, що у особи з’явився намір створити сім’ю, наприклад коли після реєстрації шлюбу, який мав ознаки фіктивності, особи почали разом проживати, вести спільне господарство, дружина завагітніла або у подружжя народилися діти, батько піклується про дружину та дітей, подружжя запрошує до себе своїх батьків та друзів, підтримують інтимні стосунки, разом відпочивають та відвідують своїх рідних та близьких тощо. Таким чином, шлюб не може бути визнаний недійсним, якщо на момент розгляду справи судом відпали обставини, які засвідчували відсутність згоди особи на шлюб або її небажання створити сім’ю.

   Право на звернення до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним мають дружина або чоловік, інші особи, права яких порушені у зв’язку з реєстрацією цього шлюбу, батьки, опікун, піклувальник дитини, опікун недієздатної особи, прокурор, орган опіки та піклування, якщо захисту потребують права та інтереси дитини, особи, яка визнана недієздатною, або особи, дієздатність якої обмежена.

   Укладення шлюбу є правочином, а тому фіктивність шлюбу та фіктивність правочину мають певні спільні ознаки. Згідно з ст.234 ЦК України фіктивним є правочин, який вчинено без наміру створення правових наслідків, які обумовлювалися цим правочином. Встановлення наміру у цивільному праві дещо відрізняється від встановлення наміру у сімейному праві.  У випадку встановлення фіктивності шлюбу намір визначається стосовно також речей неправового характеру – бажання жити разом, вести спільне господарство, дбати про добробут та моральний стан сім’ї тощо.

   При розгляді спорів щодо фіктивності шлюбу судам необхідно встановити всі обставини справи, зокрема:

  • стосунки подружжя до шлюбу;
  • його тривалість;
  • спільне проживання;
  • у разі тимчасового або роздільного проживання, його причини;
  • ведення господарства подружжям у шлюбі;
  • набуття спільного майна;
  • інші докази, які б свідчили про бажання створити сім’ю чи про його відсутність.

96099029Судова практика

Для визнання шлюбу фіктивним, суду необхідні належні та допустимі докази. Наприклад:

  • відсутність спільних речей, які  подружжя купувало  під час шлюбу;
  • показання свідків про відсутність ведення спільного господарства;

    Суд повинен з’ясувати всі обставини справи для прийняття законного рішення у справі. Так, позивач подарував    квартиру відповідачці, після чого вона  припинила сімейні відносини із позивачем, що стало причиною  його звернення  до суду про визнання шлюбу фіктивним.Зазначеної обставини (укладення договору дарування квартири) судами враховано не було.

    Задовольняючи позовні вимоги, суди виходили  із  того, що  фактично  шлюб укладено без наміру  створити сім’ю. Таких  висновків суди дійшли  із тих  обставин, що подружжя проживали окремо, обидва зловживали спиртними напоями, збирали пляшки, макулатуру, фактично спільного господарства не вели, не підтримували сімейних стосунків, які б фактично підпадали під  ознаки сім’ї з усіма правами та обов’язками, регламентованими шлюбно-сімейним законодавством.

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.