ПЕРШІ КРОКИ В ПРОФЕСІЮ «ЮРИСТ»

Практична робота студентів юридичного факультету із теми «Дактилоскопія»

У Кіровоградському інституті розвитку людини на юридичному факультеті викладають низку цікавих дисциплін кримінального спрямування, під час вивчення яких студенти самостійно мають змогу проводити слідчі та оперативно-процесуальні дії.
Однією з таких дисциплін є криміналістика. Криміналістика – одна з небагатьох юридичних наук, яку можна назвати наукою про розкриття злочинів. Саме вона дає слідчому й оперативному працівникові ключ до пізнання та дослідження події злочину, визначення її механізму, а також встановлення безпосередніх суб’єктів і об’єктів матеріального середовища, котрі беруть у ній участь.

дикт_1

Валіза слідчого

Професійні знання слідчого, які спираються на методи і засоби криміналістики, дають змогу розплутувати дуже складні збіги суб’єктивних і об’єктивних факторів, причинне пов’язаних зі злочином. У такому розумінні криміналістика має пріоритет в боротьбі зі злочинністю, а її методи й засоби сприяють удосконаленню діяльності державних структур, які здійснюють правоохоронну функцію.

дикт_2

Дактилоскопічна картка

Так, на практичному заняті під час вивчення теми «Дактилоскопія» студенти, використовуючи інструменти і засоби криміналістів, самостійно проводили відібрання відбитків пальців рук із заповненням дактилоскопічної картки. Результати роботи студентів були оформлені процесуальними документами.

дикт_3

Дослідження і виявлення слідів

Дактилоскопія найбільш поширена в криміналістиці, коли саме відбитки пальців можуть допомогти при розшуку винуватця злочину.

дикт_4

Оформлення результатів дослідження

Дактилоскопія — розділ криміналістики, який займається дослідженням конфігурації папілярних ліній на пучках пальців рук із метою встановлення ідентичності.

Господарський суд – оглядове заняття з дисципліни «Організація судових та правоохоронних органів»

У Господарському суді Кіровоградської області в День відкритих дверей для студетів Кіровоградського інституту. розвитку людини спеціальності «Правознавство» відбулося оглядове заняття з дисципліни «Організація судових та правоохоронних органів» .
Знайомство студентів із господарським судом почалося із розповіді голови суду про історію господарського судочинства та діяльність суду на сучасному етапі.

фото 27

Після цього відбулася екскурсія відділами суду, де студентів ознайомили з роботою установи:

фото 28

Канцелярія

 

фото 29

Архів

 

фото 30

Робоче місце помічників суддів

 

фото 31

Робоче місце секретарів судового засідання

Після цього студенти на практиці побачити як здійснюється господарське судочинство на судовому засіданні.

ПОДІЇ

Навчально-оглядове заняття в Кіровоградському обласному бюро судово-медичних експертиз, на тему: «Правові основи проведення судово-медичних експертиз»

Студенти спеціальності «Правознавство» провели оглядове заняття в Кіровоградському обласному бюро судово-медичних експертиз, на тему: «Правові основи проведення судово-медичних експертиз. Класифікація експертиз».
Керівник установи – Шилан Володимир Іванович розпочав заняття із переліку прав та обов’язків експертів згідно з нормами чинного законодавства України, а також охарактеризував види судово-медичних експертиз з якими студенти під час огляду лабораторій-досліджень будуть ознайомлені.
Володимир Іванович зазначив, що судова експертиза – це процесуальна дія, яка полягає в дослідженні експертом, за завданням слідчого або судді, речових доказів та інших матеріалів з метою встановлення фактичних даних та обставин, що мають значення для правильного вирішення справи.

фото_32

Судові експертизи класифікуються за різними підставами. Найбільш поширеним видом судової експертизи є криміналістична. Криміналістична експертиза – це лабораторне дослідження об’єктів з метою встановлення їхнього фактичного стану; можливості проведення певних дій; обставин, за яких були проведені дії; невидимих слідів зашифрованого змісту; групової належності об’єктів або їхньої тотожності.

фото_33

На занятті було охарактеризоване проведення гістологічної експертизи. Гістологічне дослідження – це дослідження тканин (зразка тканин взятого з трупу людини). Фахівцями криміналістичної лабораторії студентам було показано зразок тканини (трупа людини) на якій знаходиться рана і яка досліджується з метою встановлення характеру та механізму її утворення.

фото_34

Також, заняття відбулося і в лабораторії судово-біологічної експертизи, де досліджують кров, інформація про яку є фактичним доказом у кримінальній справі.

фото_35

фото_36

Прес-клуб реформ «Дотримання виборчих прав під час парламентських виборів», 26 жовтня 2014 року.

конф_1

Старший викладач кафедри правознавства Л.Ю. Лукянцева разом із студентами взяли участь у роботі прес-клубу реформ.

Під час прес-конференції Л.Ю. Лук’янцева інформувала про стан дотримання законодавства під час виборчого процесу. Вона наголошує на порушенні виборчих процедур, зокрема неефективній роботі деяких дільничних комісій, поганій підготовці суб’єктів виборчого процесу з питань оскарження незаконних дій та бездіяльності, фіксуванні фактів порушення. Саме це стало причиною малої кількості зафіксованих фактів прямого і непрямого підкупу виборців у ТОВ № 101, 102.

Круглий стіл «Стан захисту права людей з обмеженими можливостями в Україні»

3 грудня 2014 року в стінах Кіровоградського інституту розвитку людини відбувся круглий стіл на тему «Стан захисту прав людей з обмеженими можливостями в Україні».

Студенти спеціальності «Правознавство» обговорили питання дотримання прав людей з інвалідністю в Україні, державні гарантії захисту таких прав та міжнародні стандарти у цій сфері, роль громадських організацій у захисті прав людей з особливими потребами, необхідність формування в суспільстві толерантного ставлення до людей з інвалідністю, їхня громадянська та правова освіта.

фото_38

фото_39

фото_40

Круглий стіл на базі Кіровоградського інституту розвитку людини на тему «Захист прав людини. Кіровоградський вимір» 10.12.2014 року

Студенти факультету правознавства 2,3,4-хх курсів взяли участь у підготовці доповідей з питань правозахисту та стану дотримання прав людини на Кіровоградщині.

На заході було висвітлено наступні теми: «Стан дотримання виборчих прав під час парламентських виборів» (Євген Дудніков, студент третього курсу), «Стан дотримання свободи слова на Кіровоградщині» (Марина Александрова, студентка четвертого курсу), «Механізми реалізації права на місцеве самоврядування» (Вадим Жуковський, студент третього курсу) та ін.

Основними проблемами правозахисту досі залишаються низький рівень правової культури населення, недостатня реалізація ЗУ «Про надання безоплатної правової допомоги» та гальмування проведення реформ, зокрема судової та правоохоронних органів.

фото_37

 

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.