ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія»

З нагоди Всесвітнього Дня безпечного Інтернету у період з 5 по 9 лютого 2024 року на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» тривала ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Безпека дітей в інтернеті: попередження, освіта, взаємодія». Центральноукраїнський інститут розвитку людини Університету «Україна» став співорганізатором конференції.

Конференція відбувалась дистанційно: 5-9 лютого — асинхронно на онлайн-платформі конференції шляхом розміщення та обговорення матеріалів, поданих учасниками; 8 лютого — синхронно у форматі пленарного засідання на онлайн-платформі Zoom.

У тезах та відеоматеріалах учасників конференції було висвітлено різні аспекти проблематики заходу: соціально-педагогічний вимір понять «права дитини в інтернеті», «цифрові сліди», «цифрові тіні»; створення якісного безпечного україномовного контенту в мережі «Інтернет»: тренди, ролі, можливості; технологічні інструменти та рішення формування безпечного інтернет-простору дитини; розвиток кіберграмотності педагога; соціальна профілактика правопорушень дітей у кіберпросторі; особливості виявлення, фіксації та розкриття правопорушень, вчинених відносно дітей з використанням мережі «Інтернет» тощо.

На пленарному засіданні конференції з привітальним словом виступила директор Ценральноукраїнського інституту розвитку людини Валентина Пупишева. Спікером на конференції стала Олена Кравченко, к.ф.н.,  начальник відділу наукової  та виховної роботи інституту,  яка розкрила питання використання штучного інтелекту в освітньому процесі.

Під час пленарного засідання доповідачі окреслили межі відповідальності учасників освітнього процесу в разі протиправної поведінки в кіберпросторі, висвітлили шляхи формування компетентностей учнів з питань безпеки в Інтернеті, охарактеризували цифрові інструменти Google для захисту користувача в інтернеті, продемонстрували можливості ШІ у створенні якісного безпечного україномовного контенту, проаналізували способи протидії дезінформації в контексті російсько-української війни. До участі в конференції доєднались учасники з Київської, Кіровоградської, Запорізької, Харківської, Тернопільської, Вінницької, Хмельницької, Волинської, Закарпатської, Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської, Полтавської, Чернігівської, Івано-Франківської, Житомирської, Львівської, Донецької областей.

Матеріали учасників та відеозапис пленарного засідання синхронного режиму роботи конференції розміщено на сторінці заходу: https://svitlanaefimenko.netboard.me/bezpekaditeyvinterneti/. 

Завдяки командній роботі організаційного комітету, доповідачів, авторів тез та відеоматеріалів захід отримав виключно схвальні відгуки від учасників! 

Закладка Постоянная ссылка.

Обсуждение закрыто.